15 juli 2010

Oranje huldiging in Amsterdam.

Volgens de media was de tocht van de rondvaartboot met de voetballers zo’n 7 km en zouden er “honderdduizenden mensen langs de kant staan”.
Aangenomen dat de mensen gemiddeld 5 rijen dik stonden - quod non - en er 2 mensen naast elkaar op één meter staan, komen we op 70.000 mensen, wel veel, maar geen “honderdduizenden".

Op het museumplein, helemaal niet vol, stonden volgens de tv-verslaggeefster “zeker honderdduizend mensen, niet zoveel als bij de finale toen er zeker 200.000 stonden”.
Met behulp van googlemaps heb ik een schatting gemaakt van de grootte van het museumplein en kwam op een kleine 4 hectare = 40.000 vierkante meter.
Volgens mijn waarneming op tv en krantenfoto’s stond het plein - wat helemaal geen plein is maar een grasveld - voor ongeveer de helft flink vol en voor de helft zeer beperkt gevuld, laten we zeggen respectievelijk 2 per vierkante meter en 1 per 4 vierkante meter, dus gemiddeld ruim 1 per vierkante meter. Dan kom je op zo’n 45.000 mensen, dus die schatting “zeker honderdduizend mensen" was met een factor van ruim twee schromelijk overdreven.

Bij de finale zouden de mensen dan met z’n 5-en op een vierkante meter gestaan moeten hebben, oftewel niemand zou voor of achteruit kunnen. Lijkt me hoogst onwaarschijnlijk.
Zag nog een cijfer van een aantal jaren geleden: in 1981 zouden er daar, op dat museumplein, 420.000 mensen tegen de kernwapens hebben geprotesteerd. Nog afgezien van de niet te verantwoorden nauwkeurigheid, dat zou betekenen ruim 10 mensen per vierkant meter over het hele plein, absoluut onmogelijk.

Het zou beter zijn als de media, èn de gemeente Amsterdam!,  wat voorwerk deden en aan de hand daarvan wat realistische schattingen van de mensenmenigte zouden geven. Dan blijkt de gekte die zo opgeklopt werd, reuze mee, of tegen!, te vallen.

1 opmerking:

  1. 70.000 mensen? En wat als ze aan beide kanten van de grachten stonden....?

    BeantwoordenVerwijderen