18 juli 2010

Huizen ondergronds.

Deze week een documentaire gezien (op Arte) over het in sterkte afnemende aardmagnetische veld. En wat dat voor ellende geeft. Want niet alleen valt de zonnewind – en de niet-genoemde kosmische straling – ongehinderd op ons hoofd, met alle kankergevolgen van dien, ook wordt na verloop van tijd door diezelfde zonnewind de dampkring weggeblazen, iets wat bij Mars vier miljard jaar geleden al gebeurd schijnt te zijn. Dan wordt het toch moeilijk ademhalen.
Niet dat het snel gaat , dat wegblazen, maar toch. En ook het wegvallen van dat magnetisme duurt nog even, zo’n 300 jaar is de schatting, maar toch.

Nu kwam ik op het idee dat ook de aarde zelf een goeie bescherming biedt tegen allerlei kosmische deeltjes, dus waarom geen huizen ondergronds? En naarmate ik er langer over nadacht werd ik er enthousiaster over, zelfs voor nú, met nog een mooi, intact magnetisch veld.
Ga maar na: je hoeft, in Nederland althans, niet te heien. Sterker, je moet oppassen dat de opwaartse druk je huis niet boven het maaiveld duwt! Dus wat extra ballast is geboden.
Je hoeft, omdat het grondwater zo’n graad of 10 ° is – en iedere 100 meter dieper met 3° stijgt -  nauwelijks verwarming en al helemaal geen airco, ooit berekend wat dat scheelt aan energie, CO2 en andere milieubelasting?
Stormschade: niente; wateroverlast: noppes, of altijd omdat je in het grondwater zit, althans in het grootste deel van Nederland; ramen zemen: geen last meer van.
Ja, ja, hoor ik u denken, maar daar word ik toch helemaal somber van, helemaal niet naar buiten kunnen kijken? Oh nee? En als we nou een paar mooie schermen ophangen, ter grootte van een normaal raam en dat verbinden met een beetje fatsoenlijke camera? Kun je de straat in de gaten houden, je tuin, wie er aanbelt ....
Nee, uiteraard moeten de details door mensen die daarvoor hebben doorgeleerd nog worden uitgewerkt, maar ik zie het al voor me: de eerste ondergrondse stad.
Trouwens, zo nieuw is het niet, in Anatolië, Turkije, sliepen we in een hotel dat in de kalkgrotten was uitgehouwen. Veel mensen woonden in zulke huizen en hadden het zomers, ondanks de verzengende hitte, heerlijk koel.

Overigens bleek het verderop in de docu dat het niet onwaarschijnlijk is dat dat afnemen van de magneetsterkte een gewoner verschijnsel is, namelijk dat de Noord- en Zuidpool van plaats verwisselen, want dat schijnt zo om de 200.000 jaar te gebeuren. Waar een mens zich druk om maakt.

Een paar argumenten pro en contra wil ik er hier nog wel uitlichten.
  • Energie. Zoals gezegd hoef je slechte een graad of 10 te verwarmen, maar dat wel het hele jaar door. Als je dat echter met grondwarmte doet door dieper gelegen water op te pompen en met warmtewisselaars van warmte te ontdoen kan dat heel goedkoop. Op die manier kun je ook voor warm water zorgen. (Überhaupt is het de vraag waarom dat nu al niet gebeurt met warmtewisselaars die twee kanten op gaan, in de winter ontrek je warmte aan de buitenlucht en de zomer sta je er warmte aan af.)
  • Brand. Kan een ernstig probleem zijn omdat het voor de brandweer niet eenvoudig is binnen te komen. Allereerst moet gas in een ondergronds huis worden verboden, voor warmte hebben we het niet nodig en koken kan ook heel goed elektrisch. Dan moet er in ieder ruimte een sprinklerinstallatie komen, bij voorkeur één die gericht op een warmtebron kan spuiten zodra die boven een bepaalde (ontbrandings)temperatuur komt. Tenslotte moet er regelmatig een brandoefening worden gedaan door de bewoners.
  • Licht. Veel mensen zullen niet alleen het zicht op buiten missen, ook zullen ze het achter glas in de zon missen. Ook dat zal technisch opgelost kunnen worden. Met een goeie lichtbron, zo een die voor lichttherapieën wordt gebruikt, gekoppeld aan een infraroodstraler kan heel goed de essentie van in de zon zitten worden nagebootst.
  • Scheef zakken. In het veenachtige gebied waar ik woon is het goed mogelijk dat zo’n ondergronds huis scheef gaat zakken, doordat de grond op een plaats steviger is dan op een andere. Door een onderste verdieping te maken die gecompartimenteerd is en die vol te laten lopen met grondwater heb je de ballast die nodig is om het huis ondergronds te houden, tegen de opwaartse druk in.  Als je dan, computergestuurd, de compartimenten meer of minder vol kunt lopen, kan de ballast worden aangepast om  het scheefzakken tegen te gaan.

1 opmerking:

  1. Als iemand die 90 vierkante meter onder de grond als (deel van de woning heeft, kan ik melden dat je het daglicht wel gaat missen. Zelfs met daglichtlampen. Misschien alleen om te slapen?

    In Noord-Spanje kwamen we veel Hobbit-achtige woningen tegen. Half onder de grond en in de rotsen en een deel er bovenuit.

    BeantwoordenVerwijderen