9 augustus 2012

Olympische sporten

Toen mijn geliefde en ik naar een Olympische tak van sport zaten te kijken waarbij twee fragiele vrouwen staande op één been elkaar met het andere been probeerden te schoppen, bleek dat ze niet alleen ieder een helm op hadden die vrijwel hun hele hoofd inclusief de voorkant bedekte, ook hun romp werd door een soort harnas beschermd.
Beiden vonden we dat een sport waarbij het lichaam dusdanig beschermd moest worden, niet olympisch zou mogen zijn, hoe sierlijk dansend hun bewegingen er ook uitzagen.
Even later voegden we daaraan toe, omdat anders alle 'helmsporten' uitgesloten zouden worden, dat de sport ook als doel zou moeten hebben het lichaam van de tegenstander te raken. En ja, ook schermen kan dus worden afgevoerd. Net als boxen, terwijl judo mag blijven, want geen beschermende kleding nodig.

Een ander criterium om toegelaten worden tot de spelen of daar gehandhaafd zou mogen blijven zou moeten zijn dat de sport een behoorlijke lichamelijke inspanning vereist. Anders zou je autoracen of schaken ook kunnen opnemen. Waarbij ik vermoed dat dat laatste ooit op dit podium gefigureerd heeft en bovendien al sinds jaar en dag haar eigen 4-jaarlijkse olympiade heeft.
Maar als autoracen zich niet kwalificeert, dan kunnen ook alle paardensporten worden afgevoerd. Je zou net zo goed de duivensport of het africhten van honden kunnen invoeren, bij de laatste moet de begeleider nog enige fysieke inspanning leveren door met de hond mee te hollen.

En tenslotte lijken me de sporten waarbij één of enkele landen alle medailles opeisen in aanmerking te komen voor diskwalificatie. Tafeltennis handhaven, terwijl China steeds oppermachtiger wordt? Dat het schaatsen dan ook in gevaar komt en met name Nederland daardoor ernstig gedupeerd wordt, moeten we op de koop toenemen.

Blijft over de vraag welke sporten nu nog niet olympisch zijn en daar wel zouden thuishoren.
Dansen misschien?
Kunnen die schoppende dames ook weer meedoen, zonder beschermende kleding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten