23 juli 2015

Boeken

De cartoonist XKCD, zie xkcd.com, heeft een boek gemaakt waarin hij allerlei interessante dingen uitlegt aan de hand van de onderdelen en wat ze doen. Maar wat ik met name een innovatie vind is dat hij daarbij de 1000 meest bekende woorden gebruikt.
Ik had naar aanleiding daarvan het idee om als je een boek schrijft, waarover dan ook, fictie of non-fictie, maak dan ook een eenvoudige, 1000-woorden versie, á la XKCD. Je kunt zelfs verder gaan en ook een 2000 woorden versie maken, dan een 5000 woorden versie en uiteindelijk het hele boek, als er tenminste woorden instaan die niet bij de eerste 5000 voorkomen.
Bovendien, dat zou natuurlijk geautomatiseerd moeten gebeuren. Dus behalve een lijst van alle woorden, waarin ook de relatieve frequentie van die woorden voorkomt, zou je een lijst van synoniemen moeten hebben. Je kunt dan zelfs van een bestaand boek dat je in digitale vorm hebt, eenvoudige exemplaren maken, of minder eenvoudige.
Mensen die zich een taal trachten meester te maken mogen dan zelf kiezen welke niveau ze denken aan te kunnen, tot ze uiteindelijk bij het, eventueel, literaire meesterwerk aankomen en daarvan kunnen genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten