28 oktober 2010

Sociale verzekeringen

De sociale verzekeringen vormen een complex geheel, maar gelukkig is er Wiki dat daar helderheid in verschaft.Bijgaand het daaruit gedestilleerde overzicht.

Volksverzekeringen
Algemene Ouderdomswet
AOW
gefinancierd door inkomensafhankelijke premies en belastingen;
bestemd voor alle ingezetenen
Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten
AWBZ
Algemene Nabestaandenwet
ANW
Algemene Kinderbijslagwet
AKW



Sociale voorzieningen
Wet werk en bijstand
(voorheen Algemene bijstandswet Wet)
WWB
(ABW)
gefinancierd door belastingen;
bestemd voor alle ingezetenen
arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten
Wajong



Werknemersverzekeringen
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen  
(voorheen Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering )
WIA

(WAO)
gefinancierd door inkomensafhankelijke premies;
bestemd voor werknemers en gelijkgestelden
Werkloosheidswet
WW
Ziektewet
ZW


Hieruit blijkt dat de overheid zich zelf een grote rol als verzekeraar heeft toebedeeld. Want of het nou verzekeringen heet of voorzieningen, feit blijft dat er een premie wordt geheven, of van de belasting wordt betaald, en dat er uitkeringen worden gedaan, als dat toepasselijk is.

Onmiddellijk dringt de vraag zich op of er, anders dan historische, redenen te bedenken zijn waarom dat zo moet blijven, of dat er eigenlijk geen reden is het afdekken van deze risico's te privatiseren en daarmee de overheid aanzienlijk af te slanken. En de belastingen aanzienlijk te verlagen, ook al zijn de burgers dat bedrag dan aan premies kwijt.

Veel mensen zullen van mening zijn dat de risico's die door deze wetten worden afgedekt van uitzonderlijk belang zijn. Eens, maar als we de piramide van Maslow er op na slaan, dan blijken deze zekerheden niet primair. Daar staat namelijk het lichamelijk welzijn met de gezondheid als belangrijkste component. En hoe hebben we het daar geregeld? Precies, met een particuliere zorgverzekering. Toegegeven, ook daar heeft de overheid een forse vinger in de pap, maar als men het ergens over eens is, is het dat die rol met grote kracht teruggedrongen moet worden, net als overigens in andere landen. Privatisering van de zorg, die bij de verzekeringen al vrijwel voltooid is, is een belangrijk issue om een rem op de exponentiële ontwikkeling van de kosten te verkrijgen.
Bovendien is een belangrijk deel van de oudedagsvoorziening, namelijk dat van de pensioenen al in (min of meer) private handen, dus de AOW daar naar toe overhevelen lijkt me klein bier vergeleken bij wat voor de overige regelingen nodig is.

De vraag rijst dus waarom het stelsel van sociale verzekeringen niet geprivatiseerd zou kunnen worden. Ongetwijfeld zal het vele malen efficiënter en dus goedkoper gebeuren, zelfs als we de winsten van de betrokken partijen verdisconteren.
Misschien dat het nieuwe kabinet zó voortvarend is dat ze hier nog aan toekomt, ook al heeft ze het niet gepland. Het zou de overheid beter in staat stellen te doen wat haar core business is, want daar hoort verzekeren zeker niet toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten